Historie

Op deze pagina leest u iets meer over de achtergronden van JW Support.

Als u geïnteresseerd bent in iets van de historie van JW Support bent u hier op de juiste plaats.

Als u vragen hebt naar aanleiding van deze informatie kunt u vanzelfsprekend altijd contact opnemen.Hoe komt JW Support in Bangladesh terecht ?

Met de kinderen in de Voorburgse Koningkerk gingen we sparen om de neef van "tante Lien" in het verre Bangladesh financieel te ondersteunen.
De neef was actief in de opvang van straatkinderen, vaak zonder ouders of met een ouder, die niet voor hen kon zorgen. Ze kregen in het tehuis eten, kleding en mochten naar school. En dat laatste is enorm belangrijk om ooit de armoedegrens te kunnen overstijgen.

Tante Lien wilde heel graag op bezoek, maar durfde het in haar eentje niet aan. Geen nood, JW reist graag en is nieuwsgierig; deze twee ingrediënten waren voldoende om twee tickets te kopen en af te reizen naar Bangladesh. Daar aangekomen hebben we genoten van de warmte en gezelligheid die heersten in de opvanghuizen.

In korte tijd waren er drie jongenshuizen ( twee voor kinderen van 5-10 jaar en een voor jongens van 11-16 ), een meisjeshuis en een voor de opvang van 35 gehandicapte kinderen.
Totaal 150 kinderen, die een nieuw leven hadden gevonden en een betere toekomst tegemoet gingen dan vele van hun soortgenootjes.

Helaas liep het anders dan wij hadden gehoopt. Gelukkig is er voor 120 kinderen een goede oplossing gekomen. De gehandicapte kinderen wonen grotendeels in Mymensingh bij de L’Arche Foundation.

Over het aandeel van JW Support in de opvang kunt u meer lezen op de pagina over financiële adoptie.
Op de pagina Fair Trade kunt u lezen hoe we van gehaakte engeltjes naar prachtig geborduurde dekbedovertrekken zijn gegaan.

In 2013 heeft Joke van de nood een deugd gemaakt en is een reisbureau en Bed & Breakfast gestart, meer informatie hierover op de pagina Fair Tourism.

Anno 2017 hebben 20 jongeren onze Dutch Shalom Family for Children verlaten; soms waren de familiecondities dusdanig verbeterd dat ze hun verdere opleiding binnen de familie kring konden voortzetten en in andere gevallen zat de studie er op en zijn ze aan het werk gegaan.

Op bijgaande foto ziet u een gelukkig Rabbi, die 6 jaar in ons opvanghuis in Savar heeft gewoond, zijn opleiding afgerond, een leuke baan en nu getrouwd met één van zijn klasgenootjes van de middelbare school.

Onze huisvader Binoy heeft nog regelmatig contact met hem en geeft hem advies en steunt het jonge paar waar nodig.


Meer initiatieven

Ziekenhuis Binnafoir

De lokale partner Dilip Datta, onder wiens Trustvlag het kindertehuis draait, wilde voor zijn geboortestreek (Binnafoir, in het Jamalpur district) graag de medische voorzieningen verbeteren.
In 2007 en 2008 hebben we in Nederland geld ingezameld om hem te helpen deze droom te verwezenlijken. De bouw van het bescheiden ziekenhuis met 30 bedden is gelukt en met het geld uit Nederland is er een flinke voorraad medicijnen aangekocht en zijn er een aantal apparaten aangeschaft.

Helaas was er in die tijd een jarenlange stop voor aansluitingen op het electriciteitsnet; ook was een ziekenauto binnen twee jaar onbetaalbaar geworden door de hoge BTW en die was gezien het grote plattelandsgebied echt wel nodig. Al met al zoveel tegenslag dat het nooit goed van de grond is gekomen. Een paar keer per week komt er een dokter voor poliklinische behandelingen en via de goed gevulde apotheek zijn er voldoende medicijnen. Het deel van het geld dat nog niet is gebruikt wacht op een nieuwe (medische) bestemming.

Parul Garden

Santona Momtaz had een interessante baan bij Unicef in Bangladesh. De drang om haar arme vrouwelijke landgenoten te helpen was echter groter dan een goed salaris.

In 1995 startte ze Parul Garden met een investering van 55 taka, toen de tegenwaarde van 1 dollar.
Hiermee kocht ze stro en jute en gingen 3 creatieve vrouwen aan de slag om producten te maken.

Anno 2017 hebben ze 11 mensen in vaste dienst en honderden creatieve talenten, die een groot aantal producten maken.

Voor meer informatie kijk op Parul Garden.