Meisjes uit de slums

Onderwijs is een belangrijk middel om de armoede te bestrijden.

JW Support steunt Dino Halder, die op jaarbasis 25-30 jonge vrouwen een opleiding in naaien en borduren geeft.

Ook krijgen 180 jongeren uit de slums onderwijs en elke dag een goede maaltijd.


Achtergrond vrouwen

In Bangladesh is de emancipatie nog ver te zoeken. De meeste vrouwen mogen koken en kinderen baren en verder hun mond dicht houden. Omdat ze dit generatie na generatie hebben meegemaakt, wordt er niet veel gedaan om hierin verandering te brengen.

Vrouwen voelen zich het meest verantwoordelijk voor hun gezin en hebben naast hun werk in en om het huis een baantje om een paar centen te verdienen.
Mannen mogen trouwen en scheiden naar believen. Sommigen hebben zelfs twee of drie vrouwen, terwijl ze nog niet genoeg verdienen om voor één vrouw met kinderen te zorgen.
Ouders geven hun jonge dochters gemakkelijk mee aan de eerste de beste die om hun hand komt vragen. Het is weer een mond minder te vullen.

Het gebeurt dan ook regelmatig dat jonge vrouwen met kinderen er alleen voor staan. De man vond het toch niet zo gezellig of verdient niet genoeg om voor allemaal te zorgen, dus dan moet je als vrouw voor jezelf en je kroost zorgen.

Naai- en borduur project

Dino Halder heeft zich het lot van de jonge vouwen aangetrokken en geeft ze naai- en borduurles.

Zoals u op de diverse fotogalerijen kunt bekijken wordt er in Bangladesh prachtig handwerk gemaakt.
Tafelkleden, placemats, tassen, kussenovertrekken en dekbedovertrekken!

Deze vaardigheden vergen veel geduld en oefening. De meisjes hebben dagelijks begeleiding nodig en het duurt een aantal maanden alvorens hun producten mooi genoeg zijn om te verkopen.

JW Support probeert via Nederlandse organisaties geld in te zamelen om dit project ook in de toekomst draaiende te houden.

Basisonderwijs voor de jonge meisjes

De kinderen of zusjes van de jonge vrouwen die borduur- en naailes krijgen komen vaak mee naar het huis.

Dino heeft anno 2017 negen leerkrachten in dienst om ze basisonderwijs te geven. Rekenen, taal, hygiëne en sociale vaardigheden zijn de belangrijkste onderwerpen in de eerste twee jaar. Daarna volgen ze meer en meer de onderwerpen die door de overheid worden aangedragen en waarin ze in klas 5 ook examen moeten doen.

De school is in januari 2008 van start gegaan en het aantal kinderen is medio 2017 opgelopen tot 180. Veel meisjes uit de buurt wisten de weg naar deze bijzondere school te vinden. De lessen zijn kwalitatief zo goed, dat de kinderen na 5 jaar gewoon mee kunnen doen met het staatsexamen, terwijl de lessen veel creatiever en leuker zijn om de aandacht van de kinderen vast te houden.

Hun ouder(s) zijn vaak analfabeet, dus onderwijs wordt niet met de paplepel ingegoten, maar is wel heel belangrijk voor een betere toekomst.
Wat begon als een speciale school voor meisjes uit de allerarmste, vaak éénouder gezinnen is uitgegroeid tot een echte basisschool en er zijn plannen tot uitbreiding richting groep 8, d.w.z. de eerste drie jaar van de middelbare school. Daarna heb je toegang tot diverse vakopleidingen, hetgeen de meisjes weer een betere kans op de arbeidsmarkt geeft.

Ook krijgen deze kinderen een maaltijd. Vaak komen ze zonder ontbijt naar school en ook ’s avonds is er niet altijd voldoende eten voor het hele gezin.

U kunt deze projecten steunen door uw bijdragen storten op ( IBAN ) rekeningnr.:

NL63ABNA0980473098 ( ABN AMRO ) ten name van JW Support te Zoetermeer
.