JW Support

Prachtig Bengaals handwerk gemaakt door vrouwen die zich verenigd hebben in een coöperatie.

Zij verdienen onze steun voor hun inzet en positieve levenshouding.


Het eerste contact

Tijdens hun eerste reis in oktober 2003 werden Lien en Joke benaderd door een verkoper van handwerk. Hij had prachtig gehaakte engeltjes voor in de Kerstboom. Joke vond het een leuk idee om deze engeltjes op kerstochtend uit te laten delen door de kinderen in haar kerk.

Maar de man, Dino Halder, had nog meer in de aanbieding. Tafelkleden, in alle soorten en maten.

Soms geborduurd in schitterende kleuren en een andere keer prachtig "open borduurwerk".
Daar de verkoop van tafellakens maar een beperkte doelgroep kent, heeft Joke bedacht om de dames dekbedovertrekken te laten maken.

U kunt voorbeelden van het handwerk bekijken op de fotopagina's. Wij zijn enthousiast, u ook?

Friends for the poor people

De vrouwen hebben zich verenigd in een coöperatie, de "Poorest Women Development Society" (PWDS) genaamd.
Er komt in een land als Bangladesh heel wat kijken bij deze hartverwarmende initiatieven. Het is allemaal niet zo efficiënt en eenvoudig te organiseren.

Intussen heeft de overheid de spelregels veranderd en is er een stichting van start gegaan met de naam "Friends for the poor people".

Om donaties uit het buitenland te ontvangen moet dit weer worden omgezet naar een NGO (non governmental organization). Anno 2017 zijn we druk bezig met de voorbereidingen hiervoor.

We gaan meteen uitbreiden met de zgn. "Social Businesses", zodat we werk en stageplekken creëren en geld kunnen verdienen om onze projecten voort te zetten.

De coördinator Dino Halder is een echte volhouder en zoekt steeds opnieuw naar wegen om producten te maken, die in veel verschillende landen verkocht kunnen worden. Door de economische terugval in de afgelopen 7 jaar en door de vele problemen tussen de kopers, hun wensen en de dames die het werk uitvoerden, is de verkoop via JW Support enorm teruggelopen. Maar het werk in Bangladesh gaat gewoon door met nieuwe initiatieven en producten.

De coördinator

Als leraar Engels en Bengaals is Dino Halder in staat om goed voor zijn vrouw en kind te zorgen. Maar hij voelde zich bevoorrecht en vond dat hij iets moest doen om de nood van zijn arme medemens te verminderen.

Hij heeft dit jarenlang gedaan door arme vrouwen op het platteland van werk te voorzien, maar er zat te weinig vooruitgang in. Ze luisterden erg slecht naar de wensen van de klanten, maakten regelmatig vlekken in de nieuwe stoffen, vergaten de borduurdraden te wassen om krimp tegen te gaan enz.

Door de vele klachten heeft hij het borduurwerk afgebouwd en is de focus richting naai atelier gegaan, omdat daar meer vraag naar is en de opgeleide jonge vrouwen gemakkelijker werk kunnen vinden, hetzij in een kledingfabriek, of in een klein lokaal atelier.

Zijn jarenlange steun aan de armsten van de armen heeft in juni 2017 geresulteerd in een reward van "One Love International". We hopen dat Dino nog vele jaren doorgaat met zijn fantastiche support aan de “slumgirls” en JW Support zal haar steentje blijven bijdragen om alle doelen te realiseren.