JW Support

LEF for LIFE is de naam van de organisatie, die aan de basis staat van eerlijke handel en support aan de armsten van de armen.
Zij verdienen onze steun voor hun inzet en positieve levenshouding. LEF (Love, Education, Food) is de noodzakelijke basis voor ieder mens.
Zonder liefde, eten en onderwijs kan niemand zich goed ontwikkelen.

Het eerste contact

Tijdens hun eerste reis in oktober 2003 werden Lien en Joke benaderd door een verkoper van handwerk. Hij had prachtig gehaakte engeltjes voor in de Kerstboom. Joke vond het een leuk idee om deze engeltjes op kerstochtend uit te laten delen door de kinderen in haar kerk.

Maar de man, Dino Halder, had nog meer in de aanbieding. Tafelkleden, in alle soorten en maten.
Soms geborduurd in schitterende kleuren en een andere keer prachtig "open borduurwerk". Ook op de naaimachine worden er leuke, duurzame producten gemaakt.
Op de pagina cadeau artikelen vindt u een aantal voorbeelden van wat men in Bangladesh zoal kan vervaardigen. De laatste loot aan onze handicraft boom zijn de quilts.

Uit vele restjes stof worden prachtige dekens gemaakt, die uw slaapkamer zullen sieren. Mocht u een geschikte plaats weten om de producten te verkopen, verzoeken wij u vriendelijk contact met ons op te nemen.

Daar de verkoop van tafellakens maar een beperkte doelgroep kent, heeft Joke bedacht om de dames dekbedovertrekken te laten maken. Intussen zijn we 15 jaar verder en momenteel is (zelfgemaakt) haakwerk hip en borduren helemaal niet. Voorlopig zijn we daarom met de verkoop van de geborduurde artikelen gestopt. Mocht u echter interesse hebben neemt u dan contact met ons op. Werkgelegenheid is de best denkbare ontwikkelingshulp en wellicht kunnen we in overleg iets voor u laten produceren.

Friends for the poor people

De vrouwen hebben zich verenigd in een coöperatie, de "Poorest Women Development Society" (PWDS) genaamd.
Er komt in een land als Bangladesh heel wat kijken bij deze hartverwarmende initiatieven. Het is allemaal niet zo efficiënt en eenvoudig te organiseren.

Door de uitbreiding van activiteiten met een school, was er een nieuwe werkvorm nodig en is er een stichting van start gegaan met de naam "Friends for the poor people". Deze stichting is officieel geregistreerd bij het Ministerie van Sociale zaken.

Echter na verloop van tijd bleek er een belangrijke beperking te zijn aan een stichting nl. het ontvangen van donaties uit het buitenland. Daarom is men in 2017 begonnen met de omzetting van een stichting naar een NGO (non governmental organization). Deze wijziging heeft ook geleid tot het aanpassen van de naam met een positievere uitstraling.

LEF (Love, Education, Food) betekent oorspronkelijk hart en in de Nederlandse taal moed. Binnen de organisatie is veel moed nodig om alle uitdagingen het hoofd te bieden en dat kan alleen als je geïnspireerd wordt vanuit een warmkloppend hart voor je medemens.

We gaan meteen uitbreiden met de zgn. "Social Businesses", zodat we werk en stageplekken creëren en geld kunnen verdienen om onze projecten voort te zetten.

De coördinator Dino Halder is een echte volhouder en zoekt steeds opnieuw naar wegen om producten te maken, die in veel verschillende landen verkocht kunnen worden. Ook al is de verkoop in Nederland teruggelopen, het werk in Bangladesh gaat gewoon door met nieuwe initiatieven en producten. Vlakbij de school is een winkel waar bezoekers en lokale mensen de eerlijke producten kunnen kopen.

De coördinator

Als leraar Engels en Bengaals is Dino Halder in staat om goed voor zijn vrouw en kind te zorgen.
Maar hij voelde zich bevoorrecht en vond dat hij iets moest doen om de nood van zijn arme medemens te verminderen.
Hij heeft dit jarenlang gedaan door arme vrouwen op het platteland van werk te voorzien, maar er zat te weinig vooruitgang in. Ze luisterden erg slecht naar de wensen van de klanten, maakten regelmatig vlekken in de nieuwe stoffen, vergaten de borduurdraden te wassen om krimp tegen te gaan enz.
Door de vele klachten heeft hij het borduurwerk afgebouwd en is de focus richting naai atelier gegaan, omdat daar meer vraag naar is en de opgeleide jonge vrouwen gemakkelijker werk kunnen vinden, hetzij in een kledingfabriek, of in een klein lokaal atelier.

Daarnaast is de school ook doorgegroeid van lagere school naar middelbare school en zelfs een paar klassen avondschool voor alle kinderen, die overdag moeten werken om aan het gezinsinkomen bij te dragen.

Zijn jarenlange steun aan de armsten van de armen heeft in juni 2017 geresulteerd in een reward van "One Love International". We hopen dat Dino nog vele jaren doorgaat met zijn fantastiche support aan de “slumgirls” en JW Support zal haar steentje blijven bijdragen om alle doelen te realiseren.

De gekoppelde rekening voor de producten en diensten is NL18ABNA0980472938 (ABN AMRO) ten name van JW Support te Zoetermeer.