Fairtrade

Achtergrond vrouwen

In Bangladesh is de emancipatie nog ver te zoeken. De meeste vrouwen mogen koken en kinderen baren en verder hun mond dicht houden. Omdat ze dit generatie na generatie hebben meegemaakt, wordt er niet veel gedaan om hierin verandering te brengen.

Vrouwen voelen zich het meest verantwoordelijk voor hun gezin en hebben naast hun werk in en om het huis een baantje om een paar centen te verdienen.
Mannen mogen trouwen en scheiden naar believen. Sommigen hebben zelfs twee of drie vrouwen, terwijl ze nog niet genoeg verdienen om voor één vrouw met kinderen te zorgen.
Ouders geven hun jonge dochters gemakkelijk mee aan de eerste de beste die om hun hand komt vragen. Het is weer een mond minder te vullen.

Het gebeurt dan ook regelmatig dat jonge vrouwen met kinderen er alleen voor staan. De man vond het toch niet zo gezellig of verdient niet genoeg om voor allemaal te zorgen, dus dan moet je als vrouw voor jezelf en je kroost zorgen.

Het eerste contact

Tijdens hun eerste reis in oktober 2003 werden Lien en Joke benaderd door een verkoper van handwerk. Hij had prachtig gehaakte engeltjes voor in de Kerstboom. Joke vond het een leuk idee om deze engeltjes op kerstochtend uit te laten delen door de kinderen in haar kerk.

Maar de man, Dino Halder, had nog meer in de aanbieding. Tafelkleden, in alle soorten en maten.
Soms geborduurd in schitterende kleuren en een andere keer prachtig “open borduurwerk”.  Daar tafellakens niet zo populair zijn in Nederland, heeft Joke bedacht om dekbedovertrekken te laten maken. Aangezien men in Bangladesh niet weet wat een dekbed is, bracht dat de nodige uitdagingen met zich mee.  Anno 2021 is borduurwerk absoluut niet hip, dus zijn we hiermee even gestopt.

De laatste loten aan de “handicraftboom” zijn de sieraden, gemaakt van de schil van een kokosnoot en quilts; uit vele restjes stof worden prachtige dekens gemaakt, die uw slaapkamer zullen sieren.

Werkgelegenheid is de best denkbare ontwikkelingshulp en wellicht kunnen we in overleg iets voor u laten produceren.

Resultaat: Fair Trade producten

Door de jarenlange inzet van Dino Halder om de meisjes en jonge vrouwen een vak te leren, zijn er prachtige Fair Trade producten ontstaan. De vaardigheden vergen veel geduld en oefening. De meisjes hebben dagelijks begeleiding nodig en het duurt een aantal maanden alvorens hun producten mooi genoeg zijn om te verkopen.

Op onze Facebook pagina vindt u foto’s van hun prachtige producten. Hebt u ideeën om producten in Bangladesh te laten vervaardigen, neem dan contact met ons op via email JW Support

JW Support probeert via Nederlandse organisaties geld in te zamelen om dit project ook in de toekomst draaiende te houden.

Friends for poor people

De vrouwen hebben zich verenigd in een coöperatie, de “Poorest Women Development Society” (PWDS) genaamd.
Er komt in een land als Bangladesh heel wat kijken bij deze hartverwarmende initiatieven. Het is allemaal niet zo efficiënt en eenvoudig te organiseren.

Door de uitbreiding van activiteiten met een school, was er een nieuwe werkvorm nodig en is er een stichting van start gegaan met de naam “Friends for the poor people“. Deze stichting is officieel geregistreerd bij het Ministerie van Sociale zaken.

Echter na verloop van tijd bleek er een belangrijke beperking te zijn aan een stichting nl. het ontvangen van donaties uit het buitenland. Daarom is men in 2017 begonnen met de omzetting van een stichting naar een NGO (non governmental organization). Deze wijziging heeft ook geleid tot het aanpassen van de naam met een positievere uitstraling.

LEF (Love, Education, Food) betekent oorspronkelijk hart en in de Nederlandse taal moed. Binnen de organisatie is veel moed nodig om alle uitdagingen het hoofd te bieden en dat kan alleen als je geïnspireerd wordt vanuit een warmkloppend hart voor je medemens.

We gaan meteen uitbreiden met de zgn. “Social Businesses”, zodat we werk en stageplekken creëren en geld kunnen verdienen om onze projecten voort te zetten.

De coördinator Dino Halder is een echte volhouder en zoekt steeds opnieuw naar wegen om producten te maken, die in veel verschillende landen verkocht kunnen worden. Ook al is de verkoop in Nederland teruggelopen, het werk in Bangladesh gaat gewoon door met nieuwe initiatieven en producten. Vlakbij de school is een winkel waar bezoekers en lokale mensen de eerlijke producten kunnen kopen.

Contactgegevens

Contactgegevens

Social media